Årets Konditor 2014

Vinnaren 2014

Sara Aasum Hultberg – Taverna Brillo, Stockholm

Saras tävlingsbidrag

GLASSUPPSÄTTNING: Glasstårta ”Isprinsessa”. Pistagejaconde med hallonsorbet, vaniljglass, mandelkrisp och mandelganache.

GRÄDDBAKELSE: ”Gräddbakelse 2.0”. Smördeg med aprikoskompott och pannacotta.

PETIT FOUR BRICKA
1. Biskvi med getostganache
2. Karamelliserad quinoa med hallongelé och hasselnötsgianduja
3. Rulltårta på mandeljaconde med passion/ingerfärskräm och mjölkchokladkräm
4. Petit choux med sockersable och citron- och pistagefyllning
5. Chokladsable med kakaonibs, citronkolatryffel och maränglakrits med beta

TÅRTA BJÖRNBÄR/GIANDUJA - En browniebotten med björnbärspannacotta, hasselnötsgianduja, hasselnötskrisp, björnbärskompott och vaniljmousse. Tårtan var både sprayad och glacerad med vit choklad.

Finalister 2014

Mattias Lundahl – Hotell Gässlingen

37-åringen från Malmö tävlade för tredje gången i Årets konditor och är en van tävlare som medlem i Skåne Kulinar som i internationella tävlingar som VM och OS - gett ett brons och två silvermedaljer. Mattias slutade tvåa i Årets Konditor 2014.

Mattias tävlingsbidrag


GLASSUPPSÄTTNING: Glassbomb på karamellglaserad kavringsglass fylld med äpplesorbet på kummun/rågbotten.

GRÄDDBAKELSE: Marängbotten och citronsockerkaka med pannacotta och gräddmousse.

PETIT FOUR BRICKA 
1. Mandelbotten med brynt chokladsmörkräm 
2. Björnbärs- och chokladkräm med björnbärsgelé och brynt vit choklad 
3. Mördeg och kardemumma pate choux med dulce chokladkräm och hjortronkompott 
4. Punchlikörpralin på bretton 
5. Browniebotten med svartvinbärskräm, gräddbulle och svartvinbärs tapioka

TÅRTA NYPON- OCH CARAMELIATÅRTA 
En mandel- och nyponbotten med citron och brynt smör, varvat med en mjölkchoklad- och karamellbavaroise, nypongelé och nyponpudding. Tårtan är sprayad med choklad.

Per Bäckström – Villa Källhagen

42-åringen från Stockholm har tidigare tävlat genom tv-programmet Dessertmästarna, där han kom trea. 2014 var det dags för Årets Konditor. Per slutade trea i Årets Konditor 2014.

Pers tävlingsbidrag

GLASSUPPSÄTTNING: Hjortronsorbet och karamellglass på mandelbotten med mandelkrisp och hjortrongelé. Glacerad med chokladganache.

GRÄDDBAKELSE: Jacondebotten, vaniljpannacotta med smak av citron och en hallongelé.

PETIT FOUR BRICKA 
1. Mandelmördeg, chokladplatta, björnbärsgel och ägg av Dulcey créme 
2. Glacerad salt brownie, tranbärsbavaroise och tranbärsgel 
3. Mango/passionbavaroise på kex-ring 
4. Stjärnanisganache med svartvinbärspaté på macadamiabåge 
5. Mandelgianduja med äppelpaté på breton

TÅRTA 
En mandelmördegsbotten, vit chokladmousse smaksatt med vanilj och lime, mandel- och pistagebotten, smultrongelé. Tårtan var glacerad med en vit chokladglaze.

Sofie Nilsson – Fotografiska, Stockholm

22-åringen från Stockholm kom tvåa i tv-programmet Dessertmästarna 2013, nu tävlar hon för första gången i Årets Konditor:

– Årets konditor är en chans att utmana mig själv och se vad jag kan skapa för goda kreationer under tidspress. Jag har längtat efter det här sedan jag var 19 år och nu vågade jag äntligen söka. Det ska bli roligt att få visa upp hantverket och mina kreativa idéer. Nu tränar jag för att ta hem det här, säger Sofie Nilsson.

Fredrik Otterberg – Delselius Konditori, Gustavsberg

23-åringen från Växjö som tävlar för första gången i Årets konditor men är en stark tävlingsmänniska som före detta bandyproffs:

– Jag är en stark tävlingsmänniska och har drivet att träna. Det är många erfarna med och jag ser det som en tuff professionell utmaning.  Som person är jag väldigt kreativ och har sinne för upplägg och former. Jag hoppas Årets konditor ska få mig att utvecklas i mitt yrke som konditor, säger Fredrik Otterberg.

Kontakt

Sveriges Bagare & Konditorer
Box 556 80
102 15 Stockholm
Telefon 08-762 67 90

Om tävlingen

Tävlingen Årets Konditor är det svenska mästerskapet för professionella konditorer. Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och Arla är huvudsponsor. Vinnaren tilldelas titeln Årets Konditor och Svensk Mästare.

Sveriges Bagare och konditorerarla